Een wijze raadgever

Blog


Het is alweer twee weken geleden dat ik op ‘mijn berg’ in Malawi aankwam en tikkeltje overmand door emoties niet wist hoe snel ik huiswaarts moest keren. Het tij is 180 graden gekeerd. Ik realiseer me weer hoe goed ik ga op afgelegen plekken in de natuur en ik heb inmiddels mijn geplande verblijf met een paar weken verlengd. Tja, zoals ik in deze blog al aanhaalde weet ik dat ik mezelf altijd even wat tijd moet gunnen om te landen. Dat weet ik, als in rationeel. Maar emotie is dus sterker, he. En niet zo’n beetje ook. Zeker als ik moe en een tikkeltje ontheemd ben, slaat het al snel door naar totale ontreddering. Zoiets als een 5-jarige die een Haribo dropmix wil verorberen, dat niet krijgt en zich krijsend ter aarde stort. Heerlijk lijkt me dat overigens, misschien moet ik dat terug invoeren. *Ouders wrijven zichzelf hoofdschuddend door het gezicht*. Maar zonder gekheid vind ik het heerlijk meer en meer op mijn gevoel te navigeren. Of liever gezegd intuïtie. Mega interessant, dus daar wil ik wat meer van weten. Niet dat ik wijsheid in pacht heb, dus ging The Mindful Writer te rade bij mensen die dat wel hebben. Nouja, over dit onderwerp dan.

Mijn gevoel als richtaanwijzer. Ik mag hopen dat het wat beter navigeert dan mijn fysieke richtingsgevoel…. Is dat zo? Want mijn gevoel is ook weleens een irrationele angst, niet zo’n fijne raadgever. Ja mensen, ik doe retedappere dingen en ik vind dat van mezelf retecool juist omdat ik me niet laat leiden door die nachten dat ik huilend in bed lig doordat ik overmand word door angst, zo niet paniek, en alle beren op de weg.


Intuïtie, watte?
Maar ff; wat is intuïtie dan eigenlijk? Het is zo’n veel geroepen kreet, maar ook zo ontastbaar. Onderstaande heb ik dus niet allemaal zelf bedacht he? Maar is een mix van andere wijze raadgevers zoals Lorenza dell’Aquila, onderzoek van psycholoog Joseph Mikels en wat Google-wijsheid (over een alleswetend orakel gesproken…).


Om in de verkeerskundige termen te blijven: Intuïtie is een brug
Intuïtie is een bron van kennis en gevoel. Het heeft alles te maken met de manier waarop je informatie in je brein opslaat en verwerkt. Je onderbewuste ‘ik-je’ geeft boodschappen door aan je bewuste, denkende ‘ik-je’. Dat onderbewuste is het deel van je hersenen dat zo ongeveer alles opneemt wat je waarneemt: wat je voelt, hoort, proeft, droomt, herinneringen, verhalen en ervaringen uit het verleden. Het zorgt ervoor dat je zo ontzettend veel weet – en tegelijkertijd weet je het niet. Als dat allemaal de godganse dag parate kennis zou zijn zouden we gek worden. Nog overprikkelder dan gemiddelde westerse sterveling nu toch al is. Je onderbewuste heeft maar één kanaal om informatie door te geven aan je bewustzijn: je intuïtie. Je intuïtie vormt dus eigenlijk de brug tussen deze enorme bibliotheek van je onderbewustzijn naar je bewuste zijn.

Grappige side note: ‘Bewustzijn’ in het Engels is ‘conscious’. Ik dacht dat ‘onbewust’ dus ‘unconscious’ was, wat zoveel betekent als ‘bewusteloos’. Maar ik bedoelde natuurlijk die variant er tussenin: ‘onderbewust’ a.k.a. ‘subconscious’.


Persoonlijke, authentieke keuzes

Je onderbewustzijn neemt 90% van je hersenfunctie in beslag. Alles wat we bewust doen, doen we met die overige 10%. Om even aan te geven hoeveel er dus weggestopt is. Via je intuïtie kom je samen met je bewustzijn tot conclusies en keuzes die afgestemd zijn op jouw persoonlijkheid en authenticiteit.


Je ratio alleen voor simpele keuzes

Psycholoog Joseph Mikels deed onderzoek naar de voordelen van beslissingen die op basis van intuïtie werden genomen. Hij ontdekte dat het voor complexe beslissingen heel goed is om op je intuïtie af te gaan, maar dat je voor simpele dingen beter je ratio kunt gebruiken. Het onderbewustzijn kan namelijk veel complexere factoren tegelijk aan en tapt in op een grotere persoonlijke bibliotheek. Terwijl het rationele denkvermogen dit een stuk minder goed kan. Andersom heeft het onderbewustzijn nog geen ‘ervaring’ met kleine korte beslissingen omdat die daar niet worden geregistreerd. Je kunt daarvoor dus het beste vanuit je geheugen en bewustzijn een keuze maken. Dus wat eten we vanavond lekker vanuit je hoofd, of je maag, besluiten. Maar een carrièreswitch dat overziet je hoofd echt niet.

Liefs Hanneke

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

home
Over mij
Blog
Showcase
Services
contact

The Mindful Writer

The Mindful Writer is een intuïtieve tekstschrijver voor vrije denkers, moderne hippies, vrijheidsondernemers en soul workers.